Saviem mazākajiem ģimenes locekļiem mēs vēlamies sniegt tikai visu to labāko un nodrošināt viņiem drošu un patīkamu vidi. Līdz ar to, nereti var rasties jautājums: kas ir tas labākais mazulim, kā arī, kas jāņem vērā, iekārojot viņa istabu? Protams, primārais, tā ir drošība un komforts. Tomēr jāatceras, ka mazuļi attīstās ik sekundi, un viss, ko viņi ikdienā piedzīvo, ietekmē viņu attīstību un personības izaugsmi.

1. Ņem vērā bērna vēlmes, tomēr pieņem racionālus lēmumus

Svarīgākais ir, lai bērns savā istabā justos labi un patīkami. Tāpēc, ja vien bērns jau māk runāt un definēt savas vēlmes, ir vērts viņā ieklausīties. Savukārt vecāku uzdevums ir šīs vēlmes saprast un atrast kompromisu, lai nenāktos izpildīt visneiedomājamākās mazuļa fantāzijas. Bērni ir dažādi un ne visiem der vienas un tās pašas krāsas ikdienas interjerā. Rosīgākam mazulim labāk derēs neitrāli toņi. Tomēr, ja viņš uzstāj uz koši sarkano krāsu, labāk būtu atrast kompromisu, izvēloties košus akcentus, kā, piemēram, rotaļlietu kastes, lampas vai tekstila izstrādājumus, nevis, sienu krāsojumus.

2. Izvēlies pareizos krāsu toņus

Bērni aug neticamā ātrumā. Tāpat arī viņu vēlmes un vajadzības var mainīties biežāk, nekā mēs esam gatavi tās apmierināt. Veiksmīgi piemeklēta krāsu gamma bērna istabā radīs mājīguma sajūtu, kā arī labvēlīgi ietekmēs mazuļa noskaņojumu un pat attīstību. Saki “ardievas” senajai modei krāsot meitenes istabu rozā, bet zēna – zilos toņos. Kā pamata krāsu istabā izvēlies neitrālu toni. Protams, tapetes vai sienu krāsojums var būt spilgts, tomēr tam nevajadzētu būt uzbudinošam. Šajā gadījumā ideāli būs gaiši pasteļtoņi – gaiši zaļš vai zils,  viegli rozā vai bēšs. Bērns labāk jutīsies gaišā telpā. Tomēr neieslīgsti galējībās, nepārvērt bērna istabu par slimnīcas palātu, izvēlies krāsainas mēbeles, interjera priekšmetus un aksesuārus.

3. Arī zīmējumiem ir nozīme

Ne tikai lieli krāsu laukumi vai spilgti toņi var radīt uzbudinošu, smagnēju vai nomācošu efektu. Tas var būt arī pārāk liels, raibs vai sarežģīts ornaments uz tapetēm, sienu krāsojumā vai mēbelēs. Arī šim nosacījuma būtu jāpievērš uzmanība, kad plānojat izdaiļot bērnistabu.

4. Padomā par bērnam drošu vidi

Nenoliedzami, bērnistabai būtu jābūt drošākajai vietai mūsu mājoklī. Jebkurā vecumā bērns ir zinātkārs, tomēr tajā pašā laikā arī neaizsargāts. Tāpēc vecāku uzdevums ir ne tikai iekārtot skaistu un patīkamu bērnistabu, bet arī pilnībā nekaitīgu mazā veselībai vai dzīvībai. Pirmkārt, visām elektroinstalācijām un ierīcēm jābūt drošām. Rozetes noteikti nepieciešams aprīkot ar aizsardzības mehānismiem, kas neļautu bērnam tajās bāzt pirkstus, zīmuļus vai citas rotaļlietas. Bērnistabā nevajadzētu novietot bez pieaugušo uzraudzības atstātus gaisa mitrinātājus, sildītājus un citas elektroierīces, kas var tikai veicināt traumu gūšanu.

5. Svarīgs elements bērnistabā – apgaismojums

Ja istabā tomēr dominē spilgtie toņi, atceries, ka mākslīgais apgaismojums šīs krāsas vēl vairāk paspilgtinās un mazulī var radīt lieku uzbudinājumu. Pirms izvēlies tapetes, sienu krāsas vai dizaina priekšmetus spilgtās krāsās, aplūko tos arī pie mākslīgā apgaismojuma. Bērnistabā liela nozīme būs arī nakts apgaismojuma lampai, jo tā neapžilbinās acis, tomēr radīs pietiekoši lielu apgaismojumu tumsā, lai bērns, nakts vidū pamostoties, varētu orientēties telpā.

6. Izpaudies un ļauj vaļu radošumam

Bērnu radošajām izdarībām nebūt nav jāsaistās ar sabojātām sienām un apzīmētām tapetēm. Izmanto bērna izpausmes gudri – atvēli sienu vai konkrētu tās daļu tāfelei, uz kuras bērns brīvi varētu zīmēt. Tāpat lielisks risinājums ir krāsojamās tapetes. Izvēlies tapetes, kuras ir neitrālā tonī ar zīmējumu vai rakstu kontūrām. Tapešu “atsvaidzināšanu” vari pārvērst par ģimenes radošāko nodarbi.

Lai arī kādas izmaiņas tu veiktu bērnistabā, ir vērts atcerēties, ka tā nav telpa, kuru iekārtot ilgam laikam. Bērna vēlmes un vajadzības mainās ik gadu, tāpēc jāmāk pielāgoties šīm pārmaiņām un videi būtu jābūt pēc iespējas vieglāk pārveidojamai. Neuztveriet to kā apgrūtinājumu, ieskatieties mūsu plašajā bērnu istabas tapešu katalogā un  padariet istabas pārmaiņas vai remontu par patīkamu un jautru pasākumu visai ģimenei kopā!

March 07, 2022

Atstāt komentāru

Lūdzu atceries: komentāri vispirms tiks izskatīti, pirms tie tiks publicēti.