Grasoties kļūt par jaunajiem vecākiem, ir lērums pienākumu, par kuriem nākas parūpēties pirms bērniņš nāk pasaulē. Viens no tiem ir bērnistabas iekārtošana. Protams, runa nav tikai par tiem vecākiem, kuri vēl gaida savu jauno atvasi – tie var būt arī vecāki, kuru mazie ķipari strauji kļūsti lielāki, un ir nepieciešams pārveidot bērnistabu attiecīgi viņu vajadzībām.

Nav nekā jaukāka par gaidāmā mazuļa istabas iekārtošanu. Nav brīnums, ka arī paši mēdzam kļūt nedaudz bērnišķīgi šādā brīdī. Tomēr, no interjera dizaina skata punkta ir tik daudz variantu un iespēju, ka lielākā daļa vecāku apjūk un nemaz nezina ar ko sākt.

Bērnistabai ir jāizpilda vairākas funkcijas. Tai ir jābūt telpai, kur spēlēties, pētīt apkārtni, mācīties un vietai, kur visu vecumu bērni var justies droši un atpūsties dienas beigās. Lai kādi arī būtu tavi finansiālie, vai platības ierobežojumi, zemāk ir minēti padomi, kas palīdzēs izveidot un dekorēt bērnam draudzīgu vidi, kurā uzaugt.

Pašreizējās bērnistabu tendences


2022. gada bērnistabu tendencēs ietilpst vairākas lietas, bet pietiks arī ar to, ja izvēlēsies kādas no populārajām krāsām, vai tematikām.

Runājot par krāsām, šī gada populārākās krāsas ir zaļa, melna, dzeltena, un rozā. Kā arī, naturālas, neuzkrītošas krāsas. Šīs krāsas var izmantot gan meiteņu, gan puisīšu istabā. Daudzi vēlas izveidot dzimuma neitrālu istabu savam mazulim, un šīs ir perfektās krāsas, kuras izmantot.

Populāro tematiku sarakstā ietilpst debesu tematika, meži, kā arī dažādi animāciju varoņi (piemēram, mums labi zināmais Vinnijs Pūks). Šīs tēmas ļauj vecākiem radoši izpausties un dod iespēju izveidot unikālu, omulīgu telpu savam bērnam.

Minimālistiska bērnu istaba

 

Visa pamatā ir vienkāršība


 

Bērnistabas veidošanā, mazāk ir vairāk. Izvēloties vienkāršākus dekorus un mēbeles, tev būs vairāk iespēju pārveidot telpu un eksperimentēt, kad bērns pieaugs.

Sarežģītākais, iekārtojot bērna istabu, ir tas, ka to bieži nāksies uzlabot un pārkārtot laika gaitā, jo bērna vajadzības un gaume, protams, mainīsies. Pārliecinies, ka to būs iespējams izdarīt. Izvēlies neitrālu krāsu gammu, akcentē sienu ar gaumīgu pašlīmējošo tapeti, pievieno mākslas darbus un glītu gultasveļu, tādejādi, panāksi vēlamo efektu.

Oranizē priekšmetus pēc to pielietojuma


 

Bērnam ir nepieciešams miers un drošība, tas pats attiecas arī uz interjeru. Nošķir darba un spēļu zonu sava bērna istabā, lai saglabātu tajā kārtību.

Vienkāršs veids, kā parūpēties par kārtību un organizētību ikdienā, ir sadalot telpu vairākās daļās atkarībā no pielietojuma. Tādejādi, būs vieglāk uzturēt telpu sakoptu, tīru un visas mantas būs savā vietā. Lūk, daži no variantiem, kā sadalīt istabu zonās: · Mantiņu un aktivitāšu zona – plauktiņi, vai mantu uzglabāšanas kastes ar dažām mantiņām, lai mazinātu nekārtību. · Radošo darbiņu galds – Novieto telpā nelielu galdu ar krēsliem un iegādājies mākslas piederumus, kurus turēt tuvumā. Ja telpā nav pietiekoši daudz vietas, vari izveidot “radošo sienu,” kuru izdaiļot ar bērna mākslas darbiem. · Lasīšanas stūrītis – vēlams, blakus logam, gaišā vietā. Izveido ērtu stūrīti, kur sēdēt un lasīt, vai krāsot grāmatas. · Ģērbšanās zona – Iekārto telpā zonu, kur sakopt sevi. Iekļauj spoguli, skapi, vai kumodi. Nopērc dažādus higiēnas piederumus, piemēram, ķemmes, lai varētu mācīt bērnam pašam sevi sakopt. · Gultasvieta – Izvēlies vietu telpā, kura būs paredzēta tikai miegam un atpūtai. Izvēlies ērtu gultu, kuru var izmantot arī kā privāto zonu, gadījumā, ja telpa būs jādala arī ar citiem bērniem.

Organizēta un kārtīga istaba

Pievērs uzmanību rotaļlietām


Iekārtojot istabu, pievērs uzmanību bērnu mīļākajai nodarbei: izklaidēm.

Izveido interesantu gultas rāmi, iekštelpu šūpoles, vai bumbiņu baseinu. Lai telpas dizains būtu jautrāks, piestiprini pie kādas sienas tāfeli, uz kuras bērns varēs radoši izpausties. Lieliski varianti bērna nodarbināšanai un enerģijas izlādēšanai pirms miega ir iebūvēta kāpelēšanas siena, vai arī pie griestiem piekarināms kāpelēšanas tīkls.

Atvēli vairāk vietas mantām


Bērniem ir nepieciešamas vairākas lietas –mantiņas, spēlītes, grāmatas, kā arī apģērbs, kurš, bērnam pieaugot, būs jāpērk vēl un vēl. Lai varētu visu uzturēt kārtībā, iegādājies grāmatu plauktus, mantu uzglabāšanas kastes, kuras var atstāt zem gultas, mēbeles ar iebūvētu mantu uzglabāšanas nodalījumu. Skapī vari iebūvēt papildus stieņus uz kuriem karināt drēbes.

Jo vairāk vietas, kur glabāt mantas, jo labāk. Pārveido savus uzglabāšanas nodalījumus par pievilcīgiem dekoriem. Izvēlies mēbeles, kuras ir gan stilīgas, gan lieliski izpilda savu funkciju. Piemēram, kumodi, kas piestāv telpas dizainam, vai arī pārvietojamus mantu uzglabāšanas ratiņus. Krāsaini grozi un kastes ir labs variants, kur uzglabāt biežāk lietotās mantas. Lai uzglabātu guļam-mantiņas un citus labumus, izvēlies gultas ar atvilktnēm. Tādejādi, būs iespējams paslēpt nekārtību.

Mantu uzglabāšana istabās

Izmanto krāsu psiholoģiju


Bērni dievina krāsas, tomēr, izvēlēties īsto var būt gana sarežģīti. Tavam bērnam var patikt visas populārākās krāsas šajā brīdī, bet, tas nenozīmē, ka vēlāk viņam tās joprojām patiks. Un doma par to, ka nāksies pārkrāsot visu telpu, var likt ikvienam apšaubīt savu krāsas izvēli.

Tas nav nekāds jaunums, ka vide, tajā skaitā arī krāsa, ietekmē bērna garastāvokli. Tādēļ, ir vērts painteresēties par krāsu psiholoģiju.

Spilgtie un siltie toņi, piemēram, dzeltenie, oranžie, rozā un sarkanie, tiek asociēti ar prieku. Tomēr, šīs krāsas noslogo mūs, tādēļ, nav prāta darbs izmantot lielu daudzumu šīs krāsas. Tā vietā, vari izmantot šos toņus akcenta sienai.

Runājot par pasteļkrāsām, piemēram, persiku krāsu, gaiši rozā, vai lillā, tiek lēsts, ka tās pozitīvi ietekmē bērnus. Tavs bērns jutīsies laimīgāks un optimistiskāks, ja viņa vide būs gaiša un izgaismota. Tomēr, lai nepārspīlētu ar vienu krāsu, balansē toņus.

Ja bērns vēlas kādu konkrētu krāsu, izvēlies krāsu paleti, kurā ir divi, vai trīs bērnam patīkami toņi. Izmanto tos dekorācijās, gultasveļā, aizkaros, paklājos, sienas uzlīmēs. Balansē izteiksmīgas krāsas ar nomierinošām, neitrālām krāsām, lai gūtu patīkamu efektu.

Ļoti labas ir arī neitrālās krāsas – tās izveidos lielisku balansu ar krāsainām dekorācijām. Tomēr, ņem vērā, ka bālas krāsas ir vieglāk sasmērēt, tādejādi, būs nepieciešams biežāk ņemt rokā lupatu, vai krāsas otiņu.

Izmanto vairākus gaismekļus


Gaisma bērna istabā ir ļoti būtiska. Lampiņu virtenes rada patīkamu atmosfēru, vairākas mazas griestu lampas rada omulīgu sajūtu telpā, galda lampas pie gultas mudina uz lasīšanu, un lustras palīdz izgaismot visu telpu kopumā. Bērniem, kuriem ir bail no tumsas, palīdzēs lampu virtenes, vai naktslampiņa kāda dzīvnieka formā.

Apgaismojums ir pirmā svarīgākā lieta par kuru ir jāparūpējas ik katrā mājas iekārtošanas uzdevumā. Fluorescējošo lampu un spirālveida spuldžu vietā izvēlies pilna spektra spuldzes. Tās ir pieejamas dažādās formās un izmēros.

Gaisma bērnu istabā

Izmēģini pašlīmējošās tapetes


Vai tu arī prāto, kādēļ Pinterest publicētie bērnistabu attēli ir tik pievilcīgi? Visticamāk, to var izskaidrot ar pareizas krāsas, raksta un tekstūras izvēli.

Pašlīmējošās tapetes pēdējo gadu laikā ir kļuvušas par nozīmīgu dekora elementu. Tās ir katra interjera dizainera īpašais ierocis, lai pārvērstu telpu no neglītā pīlēna par daiļo gulbi.

Šīs tapetes ir gudra un praktiska izvēle mazuļa istabai. Tās ir viegli pielīmēt un tu to vari paveikt savā pusdienu pārtraukumā. Kā arī, tās ir tik pat vienkārši noņemt, tādejādi, kad apniks esošais tapešu dizains, varēsi to nomainīt uz jaunu.

Tā, kā bērnistabai paredzēto tapešu dizaini ir ļoti krāšņi, tev nav obligāti jānoklāj visas sienas. Noklājot visas sienas, tās šķitīs uzmācīgas un telpa izskatīsies mazāka. Tā vietā, aplīmē tikai vienu, vai divas sienas.

Neierobežo sevi, un izvēlies ko citu, nevis tikai bērnu tematikas tapetes. Arī ģeometriski raksti izskatās lieliski, un tie ir pieejami visdažādākajās krāsās – gan izteiksmīgās, gan neitrālās. Pelēkas tapetes ar glītu rakstu var radīt fantastisku fonu.

Arī tapetes ar gleznojumiem ir apbrīnas vērti, vari atvēlēt vienu sienu krāšņam mākslas darbam. Izvēloties šo variantu, varēsi pielāgot izmēru un nebūs jāmokās ar tapešu rakstu pielāgošanu. Populāras tematikas šādiem dizainiem ir dzīvnieki, putni, kartes, astronomija, un arhitektūra.

Ārpasaule iekštelpās


Mēs nevaram ietekmēt to, kādi izaugs mūsu bērni, tomēr, mēs varam ietekmēt to, kādi būs viņu hobiji, intereses un vērtības. Ja tu mīli dabu un vēlies dalīties šajā mīlestībā ar bērnu, attiecīgi pārveido sava bērna privāto telpu.

Dabas motīvi tiek izmantoti, lai mūsu zemapziņai dotu ziņu, ka ir laiks atpūtai. Dabas krāsas, ainavas, skati, skaņas, smaržas, un tekstūras var kalpot kā iedvesmas avots.

Dabas attēli bērnistabā palīdzēs radīt kripatu ārpasaules iekštelpās. Fotoattēli palīdzēs bērnam pievērst uzmanību apkārt esošajām detaļām un novērtēt visu, ko mums sniedz daba.

Vēl ir iespējams arī noklāt sienu ar kartes tematikas tapeti. Jo ātrāk bērns sapratīs, kur atrodas šajā pasaulē, jo plašāks būs viņa globālais skatījums. Nebrīnies, ja uzreiz pēc skolas beigšanas, tavs bērns vēlēsies apceļot pasauli!

Dabas skati bērnu istabā

Ļauj bērniem izpausties radoši


Dekorējot bērnistabu, paturi prātā sava bērna ieradumus un intereses. Katrs bērns ir unikāls savā ziņā, tādēļ, izvēlies dizainu, kas ataino viņu personību. Iedrošini bērnus iesaistīties jautrībā – tā būs lieliska iespēja pavadīt laiku kopā.

May 12, 2023

Atstāt komentāru

Lūdzu atceries: komentāri vispirms tiks izskatīti, pirms tie tiks publicēti.