Vai tu plāno pārkārtot dzīvokli, vai remontēt to? Ja tevi aizrauj doma par patīkamu, dabīgo oāzi savā mājā un vēlies izmēģināt ko tamlīdzīgu, tev būs piemērots urbāno džungļu stils! Šāds interjers nav kuram katram, un tas tik tiešām ir unikāls.

Šajā rakstā varēsi smelties iedvesmu izkrāšņot savu mājokli ar eksotisku augu rakstiem!

 

Augi un fotorāmji


Kas ir urbāno džungļu stils?


Pēdējo gadu laikā šis stils ir guvis plašu popularitāti, un tas tik drīz nepametīs cilvēku sirdis. Mūsdienu steidzīgajā rutīnā, mēs arvien vairāk izjūtam stresu sakarā ar to, ka nav laika atpūtai un ceļojumiem ārpus pilsētas, nav laika pabūt kopā ar māti dabu.

Lai izrautos no šīs problēmas un ieviestu kripatu dabas zaļuma iekštelpās, ap 2017. gadu, visi interjera un arhitektūras entuziasti uzsāka jaunu trendu – viņi piepildīja dzīvojamās telpas ar augiem un citiem dabas elementiem. Galvenā doma bija uzlabot vidi, kā arī iedzīvotāju pašsajūtu, ieviešot nelielu mazdārziņu katrā telpā – tagad mēs šos mazdārziņus pazīstam, kā urbānos džungļus.

Šis trends laika gaitā ir pleties plašumā un nu jau tam ir neskaitāmi daudz atbalstītāju visā pasaulē.

 


Kas ir raksturīgs urbānajiem džungļiem?


Tagad, kad ir skaidrs, kas ir urbānie džungļi, ir pienācis laiks iemācīties iekļaut šo stilu savā mājoklī. Stila galvenās iezīmes ir:

  • Augi;
  • Dabīgo materiālu izmantošana;
  • Saules gaisma telpā;
  • Zaļo augu izvietošana, fokusēšanās uz pozitīvismu un ekoloģiju.

Paturot šo informāciju prātā, aplūko sava mājokļa interjeru un, lai radītu tajā urbānos džungļus, ņem vērā sekojošos padomus.

 

Zaļi džungļi, jeb zaļas lapas


Izvēlies augus, kas ir piemēroti tavam mājoklim


Augi kā dekora elements nav nekas jauns. Urbānajos džungļos augi ir galvenais elements, kas var ietekmēt mājokļa vidi, kā arī tā iedzīvotājus visdažādākajos veidos.

Telpaugi ir obligāti, ja vēlies izveidot urbānos džungļus. Tie ne tikai atsvaidzina telpas izskatu, bet arī rada robežu starp pilsētu un dabu. Kā arī, neaizmirsīsim par svaigo gaisu, ko tie rada! Ir izpētīts arī tas, ka augi spēj ietekmēt mūsu garastāvokli, emocionālo un fizisko veselību. Pētījumu rezultāti apliecina, ka tie spēj samazināt stresu un uzlabot pašsajūtu.

Tā, kā telpaugi ir svarīgākais elements urbāno džungļu mājā, ir nepieciešams izvēlēties pareizos augus savai dzīvesvietai, un, pirms iegādājies konkrētus augus, pameklē informāciju par tiem! Kāda augsne ir piemērota, cik daudz saules gaismas nepieciešams, cik bieži jālaista. Šie faktori atšķiras katram zaļajam draugam, tādēļ, iegādājies augus, kas atbilst tavai pieredzei un prasmēm. Monsteras, kaktusi, filodendri, vaska puķes, un nolīnas ir vieni no biežāk izmantotajiem augiem, kad telpa tiek iekārtota urbāno džungļu stilā. Ņem vērā arī to, ka vieglāk būs rūpēties par līdzīgas grupas augiem.

Ja nevēlies augus savā mājoklī, ir arī kāda alternatīva – izmanto dekoratīvus elementus, kas līdzinās augiem pēc formas, tekstūras, vai krāsām. Nelieliem objektiem vari izmantot akcenta krāsas, lai tie izceltos, piemēram, zelta krāsu.

 

Saules gaisma guļamistabā, grāmatas lasīšana


Izvēlies vienkāršu krāsu paleti


Urbāno džungļu interjera dizaina pamatā ir ļoti vienkāršas krāsas. Tādejādi, nav iespējams pārspīlēt ar krāsām jau tā raibajā, augu pārpildītajā telpā. Baltā un bēšā ir biežāk izmantotās krāsas šajā dekorēšanas stilā, jo nelielā telpā tās izceļ pašus augus. Ļoti labi derēs arī zemes un ūdens toņi, pateicoties to saistībai ar enerģiju, komfortu, veselību, un dabu. Ja vēlies arī akcenta krāsu, izvēlies zelta, rozā, vai oranžu krāsu.

Protams, urbāno džungļu stilā tiek izmantoti dažādi zaļās krāsas toņi. Sākot no gaišajiem, līdz pat izteiksmīgi zaļajiem. To mērķis ir radīt džungļu atmosfēru (kā jau to var saprast pēc nosaukuma un dizaina). Tāpēc, biežāk izmantotajām krāsām nosaukums ir saistīts ar eksotiskiem augiem – kaktusu zaļais, palmu, vīteņaugu utt. Šie augi attiecas ne tikai uz krāsu nosaukumiem, bet arī rakstiem. Bieži vien tos izmanto uz dažādiem audumiem, piemēram, spilvendrānām. Raksti tiek veidoti, atveidojot monsteras lapu formas, kaktusu un palmu attēlus.

Urbāno džungļu stils ir ļoti piesātināts, tiek izmantotas arī šīs krāsas:

  • Balta,
  • Bēša,
  • Brūna,
  • Pelēka,
  • Dzeltena,
  • Oranža,
  • Rozā.

Tomēr, tas nenozīmē, ka nedrīksti izmantot arī citas krāsas, lai radītu urbānos džungļus savā mājoklī. Zilie toņi, it īpaši izteiksmīgie, ļoti labi akcentē un sader ar sulīgi zaļo.

 

Saules gaisma


Ļauj saules gaismai izgaismot telpu


Saules gaisma ir ne tikai būtiska telpaugiem, bet tā ir arī būtiska urbāno džungļu stila daļa! Ļaujot saules gaismai izgaismot telpu, tā izskatīsies plašāka. Tas ir noderīgi gadījumā, ja tev ir maza istaba, vai studio tipa dzīvoklis. Ja tomēr vēlies piesegt logus, izvēlies puscaurspīdīgus aizkarus, vai bambusa žalūzijas. Abi varianti ir labi un ļoti glīti, tie sader ar urbāno džungļu stilu, kā arī kalpo kā praktisks risinājums, lai aizsegtu spilgto gaismu!


Izmanto dabas materiālus


Ja vēlies izveidot urbānos džungļus savā mājoklī, domājot par mēbelēm un dekoriem, izvairies no materiāliem, kas izskatās ļoti mākslīgi. Tā vietā izvēlies klūdziņas, bambusu, koku, keramikas izstrādājumus, vai citus dabas materiālus, lai radītu organisku atmosfēru savā mājoklī. Šie materiāli papildina urbāno džungļu esenci, kā arī, tie ir dabai draudzīgāki par plastmasu, polimēriem un poliesteru. Neaizmirsti arī par dabīgajiem audumiem, piemēram, kokvilnu, vai linu!

 

Guļamistabas interjera dizains


Pievieno sienas dekoru ar dabas tematiku


Lapu un ziedu raksti, ainavu gleznas, kā arī citi, ar dabu saistīti, dekori kalpos kā lielisks aksesuārs tavā urbāno džungļu mājoklī. Zemāk ir dažas idejas, kā izmantot brīvu sienu!


Pieskrūvē plauktiņus


Urbāno džungļu stilā plauktiņi ir ļoti svarīgi. Tā, kā tev vajadzēs izvietot telpaugus dažādos augstumos visā mājoklī, padomā par dažādu veidu plauktiņiem. Vari iekārtot plauktiņus augiem apkārt televizoram, vai virs gultas. Vari arī izmantot savas vecās trepes – pārvērt tās par dekoru uz kura novietot savus augus. Vari izveidot arī akcentu virtuvē, piestiprinot pie griestiem kāpelētājaugus.

 

Plaukti


Izmanto mākslasdarbus


Drukāti ziedu, vai dzīvnieku attēli palīdzēs radīt džungļu atmosfēru. Pašlaik ļoti populāri ir dizaini ar zīmējumiem, vai akvareļu darbiem, jo tie piešķir īpašu, nesamākslotu skatu interjeram. Izmantojot šādus drukātos mākslas darbus, jeb kanvas, jūs radīsiet perfektu izkārtojumu uz sienas, vai plauktā.


Iegādājies spoguļus


Saules gaismai atspīdot pret spoguļiem, telpa būs krietni gaišāka un omulīgāka, kā arī, augi saņems sev nepieciešamo apgaismojumu.


Izmēģini džungļu un tropu tematikas pašlīmējošās tapetes


Tavu urbāno džungļu odziņa var būt tropu, vai džungļu tematikas pašlīmējošā tapete. Lai pievienotos trendam, vari izmantot arī dzīvnieku tematikas tapetes. Esi mežonīgs un pārvērt savu mājokli īstos džungļos!

 

Džungļi un Manatapete rakstu tapetes


Pievērs uzmantību ekoloģijai


Urbāno džungļu interjera dekori ir ļoti būtiski, bet šī stila ietvaros ir svarīgi arī iesaistīt ekoloģiju. Izveido komposta zonu zem izlietnes, vai dārzā, kur izmest ēdienu pārpalikumus. Šo kompostu varēsi vēlāk izmantot, lai mēslotu augus. Kā arī, iegādājies telpaugus no vietējiem audzētājiem, it īpaši tiem, kuri paši savā darbā izmanto dabai draudzīgas metodes. Iegādājies augstas kvalitātes, izturīgus puķu podus, nevis plastmasas puķu podus. Urbānie džungļi ir paredzēti tam, lai tu domātu ekoloģiski ik dienas!


Urbānie džungļi – vai iederas it visur?


Nav nekā tāda, kas atturētu izmēģināt urbāno džungļu stilu jebkurā interjerā, gan mājā, gan dzīvoklī. Vienīgais, ko atliek sev pavaicāt – vai esi gatavs izmēģināt pilnīgi visu no šī stila?

Tagad, kad zini, kas ir urbānie džungļi, nāksies krietni pacensties, lai salaistu grīstē! Vienkārši izvēlies augus, kas vislabāk piestāv tavai telpai, nosaki, kādi būs tavi dekora elementi un izpaudies radoši, lai uzburtu džungļus iekštelpās! Ceram, ka šis raksts par dekorēšanu iedvesmoja arī tevi radīt urbānos džungļus savā mājoklī!

 

Manatapete augi

November 09, 2022

Atstāt komentāru

Lūdzu atceries: komentāri vispirms tiks izskatīti, pirms tie tiks publicēti.